English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ο Όσιος Γεώργιος του Κάτω Δρυ

Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, αποκαλεί την Κύπρο ''Αγίαν Νήσον'', ακριβώς για το πλήθος των αγίων της. Μεταξύ του πλήθους αυτού των γνωστών και άγνωστων αγίων, τριακόσιοι θεωρούνταιόχι μόνο ξένοι αλλά και ως Αλαμάνοι, δηλαδή Γερμανοί, κατάτο λανθασμένο χαρακτηρισμό του Κωνσταντίνου Σάθα, που επεκράτησε.
Ο Μαχαίρας, γράφοντας τη Διήγησιν του κατά το 15ο αιώνα, υποστηρίζει πρώτος αυτός ότι την εποχή κατά την οποία οι Σαρακηνοί επήραν τη γη της επαγγελίας δηλαδή την Παλαιστήνη, ήρθαν από εκεί στην Κύπρο τριακόσιοι άνθρωποι που στη συνέχεια διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο το νησί όπου και ασκήτευσαν κατά μικρές ομάδες, ανά δύο ή τρεις.
Έχουμε, λοιπόν, ένα πλήθος αγίων, που προφανώς ήρθαν από την Παλαιστήνη στην Κύπρο, και ασκήτευσαν, σε διάφορες περιοχές του Νησιού. Οι περισσότεροι δυστυχώς από τους ''τριακόσιους'' παραμένουν εντελώς άγνωστοι και ανώνυμοι.
Ανάμεσα σε αυτούς τους Αγίους που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό είναι και ο Όσιος Γεώργιος ο οποίος πολύ πιθανόν να ανήκει στη στρατιά εκείνη που αναφέρει ο Μαχαιράς στο Χρονικό του. Ο Όσιος αυτός σύμφωνα με την τοπική παράδοση έζησε κοντά στο χωριό κάτω Δρυς που βρίσκεται κοντά στα Λεύκαρα της επαρχίας Λάρνακας.
Τόσο το μικρό σπήλαιο που υπήρχε στην περιοχή όσο και ο μικρός ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και που υπάρχει ακριβώς πάνω από το σπήλαιο το οποίο δυστυχώς δεν σώζεται μας  κάνει να πιστεύουμε πως το μέρος αυτό ίσως να έζησε ακόμη ένας από τους πολλούς σε εμάς άγνωστους αγίους του τόπου.